Lichaamstaal lezen

Sommige teksten zijn gemaakt om voorgedragen te worden. Bij een voordracht moet je als lezer niet alleen betekenis geven aan de woorden. Maar ook aan de lichaamstaal van degene die voordraagt. Hoe je dat doet, leer je in dit Staaltje.

We kijken naar spoken word. Dat is poëzie die speciaal geschreven is om voorgedragen te worden. Die vorm van poëzie wordt in Nederland steeds belangrijker. Spoken word dichteres Amara van der Elst had bijvoorbeeld een optreden tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2021, op de Dam van Amsterdam.

Je kunt haar voordracht bekijken, maar ook meteen naar het Staaltje hieronder gaan. Je leest eerst een biografie [=levensbeschrijving] van Benzokarim, en bekijkt en beluistert dan zijn voordracht van “Hé bolle”.

Biografie

Karim Ellouta is in 2016 gestart met schrijven en performen van spoken word. Onder de naam Benzokarim timmert hij aan de weg door maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Benzokarim wil met zijn spoken word mensen inspireren en verbinden. Naast zijn studie rechten heeft hij meegedaan aan next Generation Speaks en staat hij in de finale van NK Poetryslam 2020.

Voordracht

Kijk naar de voordracht van ‘Hé bolle’ waarmee hij de finale van het NK Poetryslam 2020 bereikte:

Bron: WritersUnlimited, aangevuld met YouTube video.

 

Opdrachten

We gaan eerst kijken of je belangrijke woorden uit deze tekstfragmenten kent. En of je ziet hoe Benzokarim zijn lichaam gebruikt als hij zijn tekst voordraagt.

  1. Ken je de volgende begrippen/woorden die in de Biografie worden genoemd? Zoek ze anders op.
    1. aan de weg timmeren
    2. bespreekbaar maken
    3. inspireren
    4. poetry slam
  1. Beluister en bekijk de voordracht nog eens een keer heel goed. Schrijf alles op wat je ziet aan Benzokarims lichaam.

Feedback

Staaltjes_respons