“Hé bolle!

Sommige teksten zijn gemaakt om voorgedragen te worden. Bij een voordracht moet je als lezer niet alleen betekenis geven aan de woorden. Maar ook aan de lichaamstaal van degene die voordraagt. Hoe je dat doet, leer je in dit Staaltje.

We kijken naar spoken word. Dat is poëzie die speciaal geschreven is om voorgedragen te worden. Die vorm van poëzie wordt in Nederland steeds belangrijker. Spoken word dichteres Amara van der Elst had bijvoorbeeld een optreden tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2021, op de Dam van Amsterdam.

Je kunt haar voordracht bekijken, maar ook meteen naar het Staaltje hieronder gaan. Je leest eerst een biografie levensbeschrijving van Benzokarim, en bekijkt en beluistert dan zijn voordracht van “Hé bolle”.

Tekst 1: biografie

Karim Ellouta is in 2016 gestart met schrijven en performen van spoken word. Onder de naam Benzokarim timmert hij aan de weg door maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Benzokarim wil met zijn spoken word mensen inspireren en verbinden. Naast zijn studie rechten heeft hij meegedaan aan next Generation Speaks en staat hij in de finale van NK Poetryslam 2020.

Bron: WritersUnlimited

Tekst 2: voordracht

Kijk naar de voordracht van ‘Hé bolle’ waarmee hij de finale van het NK Poetryslam 2020 bereikte:

Bron: YouTube video.

 

Opdrachten

Je hebt beide teksten gelezen en beluisterd. Schrijf nu kort op, of bespreek met een medeleerling en maak samen aantekeningen van dat gesprek:

  • wat vond je ervan?
  • wat was er nieuw voor je, wat begreep je misschien nog niet zo goed?
  • wat heb je ervan geleerd?

Feedback

Staaltjes_respons