Lichaamstaal lezen

In deze oefening leer je dat je soms teksten past goed betekenis kunt geven als niet alleen naar de tekst kijkt, maar ook naar de manier waarop de tekst wordt gepresenteerd via een zogenoemd medium (=alles wat gebruikt wordt om informatie over te dragen). In dit voorbeeld is dat medium het lichaam van een dichter die zijn gedicht voordraagt.

Lichaamstaal lezen

Hieronder vind je een tekst in twee delen. Eerst een biografie van de dichter Benzokarim en dan één van Benzokarims teksten. Benzokarim is een spoken word dichter: dat betekent dat hij zijn tekst voordraagt, niet op papier uitgeeft. Je leert zijn tekst kennen via zijn voordracht.

Biografie

Karim Ellouta is in 2016 gestart met schrijven en performen van spoken word. Onder de naam Benzokarim timmert hij aan de weg door maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Benzokarim wil met zijn spoken word mensen inspireren en verbinden. Naast zijn studie rechten heeft hij meegedaan aan next Generation Speaks en staat hij in de finale van NK Poetryslam 2020.

Voordracht

Kijk naar de voordracht van ‘Hé bolle’ waarmee hij de finale bereikte:

Bron: WritersUnlimited, aangevuld met YouTube video.

 

Opdrachten

We gaan eerst kijken of je belangrijke woorden uit deze tekstfragmenten kent. En of je ziet hoe Benzokarim zijn lichaam gebruikt als hij zijn tekst uitspreekt. 

  1. Ken je de volgende begrippen/woorden die in de Biografie worden genoemd? Zoek ze anders op.
    1. aan de weg timmeren
    2. bespreekbaar maken
    3. inspireren
    4. poetry slam
  1. Beluister en bekijk de voordracht nog eens een keer heel goed. Schrijf alles op wat je opvalt aan hoe Benzokarim zijn lichaam bij de voordracht gebruikt.

Feedback

Staaltjes_respons