“Functie elders”

Na de Tweede Kamer-verkiezing van maart 2021 werden er gesprekken gevoerd om een nieuwe regering te maken. Er lekte iets uit: op de agenda lijst met te bespreken onderwerpen zou ook de toekomst van het kamerlid Pieter Omtzigt staan. Een aantekening notitie voor die agenda werd op de foto gezet door een oplettende fotograaf: “Positie Omtzigt, functie elders”.

In de weken erna werd duidelijk dat niet iedereen dat korte zinnetje op dezelfde manier las. Hun context speelde mee: tot welke partij politici behoren, had invloed op hun leesmanier. Iedere politicus gaf vanuit eigen context betekenis aan het zinnetje. Het stuk uit de krant Algemeen Dagblad hieronder maakt duidelijk waarom dat ene zinnetje zoveel gedoe gaf. Kijk eventueel ook dit videootje om te zien hoe Omtzigt zelf dacht over dat “Positie Omtzigt, functie elders.” 

Tekst 1: krantenartikel

Veel Haagse politici vinden Omtzigt lastig, zowel binnen als buiten zijn partij

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt op handen gedragen door veel kiezers. Meer dan 342.000 voorkeurstemmen stemmen speciaal op hem kreeg hij. Maar in Den Haag heeft hij niet alleen fans.

Positie Omtzigt, functie elders. Het zinnetje is voor honderdeneen uitleg vatbaar. Maar de suggestie die er uit spreekt is zó brisant, schokkend dat iedereen zweert geen idee te hebben waar het zinnetje vandaan komt.

Pieter Omtzigt is namelijk niet zo maar een volksvertegenwoordiger. lid van de Eerste of Tweede Kamer Hij is een Kamerlid met een enorme achterban groep kiezers die op hem stemmen en iedereen weet dat veel Haagse politici hem lastig vinden, zowel binnen als buiten zijn partij.

Bron: Algemeen Dagblad, 26 maart 2021.

 

Tekst 2: dichtregel uit een gedicht van Gerrit Kouwenaar

Er is geen elders, waar het anders is

Je hebt beide teksten gelezen. Schrijf nu kort op, of bespreek met een medeleerling en maak samen aantekeningen van dat gesprek:

  • wat vond je ervan?
  • wat was er nieuw voor je, wat begreep je misschien nog niet zo goed?
  • wat heb je ervan geleerd?

Feedback

Staaltjes_respons