“De BV Nederland”

In dit Staaltje leer je de vergelijking begrijpen tussen het land Nederland en de bedrijfsvorm BV [=besloten vennootschap]. Die vergelijking maken bijvoorbeeld politici als Mark Rutte vaak. Ze kunnen met die vergelijking in heel weinig woorden veel zeggen: de vergelijking roept een beeld op, maar welk beeld?

In 201o was Mark Rutte bijna minister-president toen PWNet over hem schreef. PWNet is een vakblad voor personeelsmanagers. Dat was Rutte zelf ook, voor hij minister-president werd. We vallen middenin het artikel, in een fragment waarin Ruttes carrière als personeelsmanager beschreven wordt en uitgelegd wordt wat hij bij bedrijven leerde wat ook nuttig is voor de ‘BV Nederland’. Aan het eind van het fragment vind je de definitie van BV [=besloten vennootschap] die de Kamer van Koophandel aan jonge ondernemers geeft.

Mocht je eerst nog wat meer vertrouwd willen raken met de vergelijking ‘BV Nederland’ voor je gaat lezen, kun je dit videootje bekijken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In de video leggen Nederlandse ondernemers uit hoe ze samenwerken met ontwikkelingslanden. Hun succes is van belang voor die ontwikkelingslanden, maar ook voor ‘de (BV) Nederland’, schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij de video.

 

Een logische stap was het niet voor Mark Rutte, om in het personeelsmanagement te gaan. Hij was in zijn jeugd een begaafd [=talentvol] pianist, en overwoog na zijn diploma gymnasium-A zelfs om naar het conservatorium [=professionele muziekopleiding] te gaan. Het werd uiteindelijk toch een studie Geschiedenis, aan de universiteit van Leiden. Dat hij in 1992 bij Unilever op de personeelsafdeling terechtkwam, was min of meer net zo toevallig. ‘Het had ook Shell kunnen zijn’, zei hij in 2006 tegen Vrij Nederland. ‘Maar die stuurden me een briefje met: als u ons niet belt, bellen we u ook niet. Dat werd dus niets. Unilever lukte wel. Al had ik eigenlijk geen idee waar ik aan begon.’

Hersens inleveren
Die carrière bij Unilever kwam er, en nog snel ook. Net twee jaar nadat hij begon, in 1994, was de jonge Mark Rutte al hoofd van alle managementtrainingen van het bedrijf, in Rotterdam. In 1997 ging hij vervolgens naar Delft, waar hij personeelsmanager mocht worden bij de noodlijdende Calvé-fabriek. Het werd de mooiste en meest leerzame tijd uit zijn leven, zegt hij ook nu nog vaak. ‘Daar heb ik echt een overtuiging opgedaan.’

Wie goed luistert naar de Rutte van nu, kan die overtuiging ook vaak terughoren. Niet zelden verwijst hij naar zijn Calvé-tijd, direct dan wel indirect, door de lessen die hij daar leerde een-op-een te vertalen naar lessen voor de BV Nederland. Want de verandering die hij zag bij de pindakaasmakers, die inspireert ook de minister-president in de dop nog steeds: zoiets wil hij ook wel bereiken voor het hele land.

In 2006 legt hij uit wat die verandering precies inhield. ‘De fabriek draaide slecht. Ik kreeg samen met een ander de kans om het bedrijf gezond te maken. We kwamen er onder andere achter dat mensen hun hersens bij de poort inleverden en de hele dag alleen maar die ene opgedragen handeling verrichten. Verschrikkelijk. Dat gebeurde ook nog tegen een enorm salaris.’

Ideale recept
Het recept dat Rutte toepaste om weer bezieling onder de mensen te krijgen, ziet hij ook als het ideale recept voor Nederland. Hij besloot bij Calvé een aantal managementlagen uit de organisatie te halen. En dus pleit hij ook voor de BV Nederland voor minder management.

website Kamer van Koophandel:

 

[Bron: PWnet, augustus 2010, fragment van het artikel ´Een p&o’er als premier´ en de Kamer van Koophandel].

 

Opdrachten

We gaan eerst na of je belangrijke woorden uit dit fragment kent. En begrijpt welk verband het vakblad PWNet legt tussen de bedrijfsvorm BV en Nederland.

 1. Ken je de volgende begrippen/woorden die in de tekst worden genoemd? Zoek ze anders op in het Van Dale woordenboek.
  1. noodlijdend
  2. overtuiging
  3. manager
 1. Rutte kwam bij Calvé werken, zag daar te veel managers en ontsloeg ze. PWNet schrijft daar in dit artikel niets over, maar wat zal het ontslag betekend hebben voor degenen die in de fabriek het productiewerk deden?
  • Bedenk daarbij: in het artikel worden diegenen omschreven als “mensen hun hersens bij de poort inleverden en de hele dag alleen maar die ene opgedragen handeling verrichten”;
  • En denk hierbij ook aan hoe het werk in een fabriek verdeeld is: de mensen die het productiewerk doen, worden geleid door managers.
 1. Het moeilijkste woord in deze tekst is ook het kortste woord: BV (besloten vennootschap). De Kamer van Koophandel geeft daarvoor voor jonge ondernemers de definitie die je hierboven al las. Die definitie zegt alleen iets zegt over de eigenaren van een BV. Zij hebben aandelen, en worden vennoten genoemd. Wat denk je dat ‘besloten’ in ‘besloten vennootschap’ betekent?
 1. Wat gebeurt er met de winst die een BV maakt? Omschrijf dat in je eigen woorden, op basis van de informatie op deze Wikipedia-pagina:
  • “Indien een […] BV een resultaat [=winst] heeft behaald na afloop van haar boekjaar, dan zullen de aandeelhouders in de Algemene Aandeelhoudersvergadering in principe een besluit moeten nemen over de winstverdeling. Zo kan men besluiten om een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders via een dividenduitkering [=aandeel in de winst] en een ander deel toe te voegen aan het eigen vermogen van de onderneming.”
 1. PWNet is een vakblad voor personeelsmanagers. Dat ben jij zelf niet. Welke kennis heb je erbij moeten zoeken om het artikel goed te begrijpen?

 

Feedback

Staaltjes_respons