Spelregels
In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Sara Burgerhart van Betje Wolff & Aagje Deken. Je doet dat aan de hand van kaartjes met vragen over de tekst. De leesclub begint met een korte inleiding, die een van de spelers voorleest. Daarna volgen 4 rondes:
- Ronde 1 bestaat uit 5 quizvragen over de tekst. Een van de spelers leest de vragen voor en alle spelers (inclusief voorlezer) schrijven hun antwoorden op een blaadje. Na het omdraaien van de laatste vraag verschijnen de juiste antwoorden in beeld. Daarna berekent iedereen zijn score.
- Ronde 2 is een algemeen vragenrondje over de tekst: de spelers benoemen om de beurt wat ze onduidelijk vonden en proberen samen een antwoord te vinden. Als de grootste onduidelijkheden opgelost zijn, begint ronde 3.
- Degene met de meeste goede antwoorden op de quizvragen mag als eerste een kaartje van de discussievragen omdraaien van een stapel naar keuze. Hij of zij geeft antwoord op de vraag, waarna de rest mag reageren. Vervolgens kiezen de overige spelers om de beurt een kaartje van een van beide stapels. Als een discussievraag herhaalt wat eerder in het gesprek al aan bod gekomen is, mag de speler die aan de beurt is een volgende kaart omdraaien. Dit gaat zo door totdat alle kaartjes omgedraaid zijn.
- Aan het einde van de discussie komen de spelers samen tot een oordeel over de tekst. In ronde 4 geven ze een oordeel uitgedrukt in sterren en motiveren zij hun keuze.
Inleiding
Een jonge vrouw wordt aan alle kanten verleid door huwelijkskandidaten – good boys, bad boys en alles ertussenin. Haar goede vriendinnen doen er alles aan om haar op het goede pad te houden.
Zo luidt de ‘Hollywood-samenvatting’ van misschien wel de eerste en misschien wel de beste moderne roman die ooit in het Nederlands geschreven werd.
Vragenrondje
Wat vond je onduidelijk in Sara Burgerhart, wat begreep je niet zo goed? Formuleer om de beurt een vraag over de tekst en probeer samen tot een antwoord te komen.
Discussie
Feest der herkenning?
Kaart 1/7 - Feest der herkenning?
Sara streeft ernaar een zo goed mogelijke burger te zijn. Aan welke eigenschappen en/of gedragingen dient een goede burger volgens Sara te voldoen, en in hoeverre komen ze overeen met het hedendaagse ideaal van goed burgerschap?
Kaart 2/7 - Feest der herkenning?
De scene waarin Sara Burgerhart onheus wordt bejegend in het landhuis van de snode lichtmis meneer R., zou bestempeld kunnen worden als een achttiende-eeuws metoo-schandaal. Als we de situatie in Sara Burgerhart vergelijken met eenzelfde situatie vandaag de dag, wat zijn dan de verschillen en overeenkomsten in de manieren waarop het slachtoffer, de dader en de omgeving met zo’n zedenschandaal omgaan?
Kaart 3/7 - Feest der herkenning?
In deze tijd zouden wij Sara’s ‘concessie’ om met Hendrik Edeling te trouwen als totaal niet geëmancipeerd zien, omdat in de huidige maatschappij een vrijgevochten, zelfstandige vrouw als boegbeeld van feminisme wordt beschouwd. Is er echter ook een argument te bedenken waarom het huwelijk van Sara Burgerhart juist wél als geëmancipeerd gezien kan worden?
Kaart 4/7 - Feest der herkenning?
In Sara Burgerhart hebben veel namen van personages betrekking op hun karaktereigenschappen. Waarom zou Sara ‘Burgerhart’ heten? Hoe verhoudt dit zich tot de Verlichting?
Kaart 5/7 - Feest der herkenning?
Welke invloed heeft het vele reflecteren op de ‘couleur epistolaire’ op de leeservaring? Hoe voegen zinnen als ‘En nu zit ik in mijn fauteuil…’ toe aan de leeservaring?
Kaart 6/7 - Feest der herkenning?
Zie je in Sara’s relatie tot haar tante overeenkomsten tussen Sara Burgerhart en een sprookje? Zo ja, welke verschillen/overeenkomsten zijn er aan te wijzen?
Kaart 7/7 - Feest der herkenning?
Op welke manieren verhoudt het format van de briefroman zich tot verschillende soorten hedendaagse media?
Feest der herkenning?
Dit was het laatste kaartje!
Stof tot nadenken?
Kaart 1/8 - Stof tot nadenken?
De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart staat bekend als een typisch Verlichtingsboek. Op basis van welke kenmerken van het Verlichtingsdenken is deze interpretatie volgens jou gebaseerd? Motiveer je antwoord.
Kaart 2/8 - Stof tot nadenken?
De correspondenties tussen Sara en de bijpersonages vormen de verhaalstructuur en de inkijk in hun wereld. Er worden veel verschillende thema’s aangekaart, maar niet alles laat zich in brieven beschrijven. De ontvoering en aanranding door R. is voor Sara zelf te pijnlijk om in een brief te beschrijven. Interpreteer de afwijkende vertelstructuur waarin we over deze traumatische ervaring lezen.
Kaart 3/8 - Stof tot nadenken?
In Sara Burgerhart wordt een morele les over de positie van de vrouw verwoord. Wat is deze morele les en in hoeverre sluit het gedrag van Sara Burgerhart aan bij deze moraal?
Kaart 4/8 - Stof tot nadenken?
Waar voorheen meer avontuurromans verschenen met een mannelijk hoofdpersonage, is Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart een vernieuwende briefroman met een vrouwelijk hoofdpersonage. Wat zegt dit over de tijd van de Verlichting en de rol van mannen en vrouwen in de samenleving?
Kaart 5/8 - Stof tot nadenken?
De manier waarop de personages zich in Sara Burgerhart verhouden tegenover cultuuruitingen uit andere landen, zoals bijvoorbeeld taal, religie en mode, blijkt een terugkerend motief in dit boek. Welke rol speelt bijvoorbeeld de Franse taal voor de boekpersonages? En denk je dat de manier waarop deze taal in beeld wordt gebracht, in verband te brengen is met de mening van de auteurs van Sara Burgerhart?
Kaart 6/8 - Stof tot nadenken?
Sara Burgerhart is niet alleen de coming of age van de Nederlandse roman, maar kan ook worden gezien als een coming of age-roman. Sara verhuist van haar tirannieke tante naar een huis vol jongvolwassen vrouwen, waar ze haar eigen keuzes maakt. Toch lijkt het alsof het karakter van Sara weinig verandert in Sara Burgerhart. Vind jij dat Sara volwassener is geworden in de roman, en waaraan kun je zien dat dat (niet) zo is?
Kaart 7/8 - Stof tot nadenken?
In de voorrede van de schrijfsters voor de eerste druk verdedigen Wolff en Deken hun keuze voor de romanvorm. Waarom zouden zij zich moeten indekken tegen kritiek en tegen welke traditie zetten zij zich af?
Kaart 8/8 - Stof tot nadenken?
Welke nieuwe ideeën over opvoeding die opkwamen in de Verlichting zien we terug in Sara Burgerhart?
Stof tot nadenken?
Dit was het laatste kaartje!