Spelregels

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Gemmetje Victoria van Yvonne Keuls. Je doet dat aan de hand van kaartjes met vragen over de tekst. De leesclub begint met een korte inleiding, die een van de spelers voorleest. Daarna volgen 4 rondes:

  1. Ronde 1 bestaat uit 5 quizvragen over de tekst. Een van de spelers leest de vragen voor en alle spelers (inclusief voorlezer) schrijven hun antwoorden op een blaadje. Na het omdraaien van de laatste vraag verschijnen de juiste antwoorden in beeld. Daarna berekent iedereen zijn score.
  2. Ronde 2 is een algemeen vragenrondje over de tekst: de spelers benoemen om de beurt wat ze onduidelijk vonden en proberen samen een antwoord te vinden. Als de grootste onduidelijkheden opgelost zijn, begint ronde 3.
  3. Degene met de meeste goede antwoorden op de quizvragen mag als eerste een kaartje van de discussievragen omdraaien van een stapel naar keuze. Hij of zij geeft antwoord op de vraag, waarna de rest mag reageren. Vervolgens kiezen de overige spelers om de beurt een kaartje van een van beide stapels. Als een discussievraag herhaalt wat eerder in het gesprek al aan bod gekomen is, mag de speler die aan de beurt is een volgende kaart omdraaien. Dit gaat zo door totdat alle kaartjes omgedraaid zijn.
  4. Aan het einde van de discussie komen de spelers samen tot een oordeel over de tekst. In ronde 4 geven ze een oordeel uitgedrukt in sterren en motiveren zij hun keuze.

Inleiding

‘Yvonne,’ zei ik.

‘Ja, dáár moest ik naar vragen. Naar Yvonne. Jij bent die schrijfster, hè, dat vind ik interessant. En jij vindt míj vast ook interessant. Om over te schrijven, zeiden ze. Niet om wie ik echt ben, want dan moet je tijd in me stoppen en daar heeft niemand zin in. Als jij over mij gaat schrijven, word ik dan beroemd? Word ik nog rijk ook. En jij samen met mij. Dat is een goeie combinatie, hoor, jij en ik. De beste kans van slagen.’ (p. 8).

In de roman Gemmetje Victoria van Yvonne Keuls maak je kennis met Gemmetje. Op een dag loopt ze bij Yvonne binnen en vanaf dat moment begeleidt Yvonne haar, tot aan Gemmetjes dood. Yvonne kijkt mee hoe Gemmetje de meest bizarre keuzes maakt, en hoe ze worstelt met haar verleden. Als lezer leer je Gemmetje kennen in goede en slechtere tijden. Wie is ze? Waardoor is ze zo geworden? Waarom heeft iedereen zoveel geduld met haar en accepteert iedereen haar fouten zo ‘gemakkelijk’? In deze leesclub denk je na over het leven van Gemmetje Victoria.

Ronde 1: QuizQuizvraag

1. Waar ontmoet Yvonne Gemmetje voor het eerst?

2. Welke functie bekleedt Zus?

3. Welke functie krijgt Gem bij Zus?

4. Waarom komen Gem en Priscilla in de cel?

5. Waaraan overlijdt Gem uiteindelijk?

Antwoorden

  1. Bij het opvangcentrum waar Yvonne werkt
  2. Ze vangt dakloze meisjes op.
  3. Ze informeert de overheid. Ze moet de inwoners van de huisjes controleren.
  4. Ze hebben drugs vanuit Suriname naar Nederland gesmokkeld.
  5. Ze heeft kanker en COPD.

Ronde 2: Vragenrondje

Wat vond je onduidelijk in Gemmetje Victoria, wat begreep je niet zo goed? Formuleer om de beurt een vraag over de tekst en probeer samen tot een antwoord te komen.

Ronde 3: DiscussieFeest der herkenning?

Kaart 1/8 - Feest der herkenning?

Wat maakt Gemmetje zo sympathiek voor Yvonne. Vind jij Gemmetje, net als Yvonne sympathiek? Leg uit waarom wel of waarom niet.

Kaart 2/8 - Feest der herkenning?

Zus en Truus vinden het stelen van Gem zo te zien geen probleem. In hoeverre begrijp je dat?

Kaart 3/8 - Feest der herkenning?

Gem blijkt, als ze samen met Sevda het kantoor opent, heel onzeker te zijn. Hoe komt dat, denk je?

Kaart 4/8 - Feest der herkenning?

Yvonne kijkt toe, maar doet niets. Zou jij dit ook kunnen. Leg uit waarom wel/niet.

Kaart 5/8 - Feest der herkenning?

Gem trouwt met een Turkse man, voor twee jaar, voor 20.000 euro. Wat zou jij doen? Leg je keuze uit.

Kaart 6/8 - Feest der herkenning?

Gem lijkt niet te schrikken van de diagnose ‘kanker en COPD’. Wat zou jij doen?

Kaart 7/8 - Feest der herkenning?

Gem lijkt soms te doen alsof de ziekte er niet is. Zou jij dat ook doen en kunnen? Leg je antwoord uit.

Kaart 8/8 - Feest der herkenning?

‘Maar nu wil ik weg,’ zei ik. ‘Weg van die onrechtvaardige zon. […] heen. Weg van mezelf natuurlijk. [..]  En van het niet kloppen. Maar vooral weg om Gem de kans te geven naar me toe te komen.’ (p. 155). Snap je waarom Yvonne vertrekt aan het einde van Gems leven? Leg je antwoord uit.

Feest der herkenning?

Dit was het laatste kaartje!Stof tot nadenken?

Kaart 1/8 - Stof tot nadenken?

Lees het citaat in de inleiding van deze Leesclub. Waarom doet Gemmetje zo tegen Yvonne, denk je?

Kaart 2/8 - Stof tot nadenken?

‘Van dit kind ga ik houden, wist ik. En zij van mij. Als we elkaar tenminste niet vermoorden.’ (p. 160). Denk je dat dit voor zowel Yvonne als Gem klopte, en waarom?

Kaart 3/8 - Stof tot nadenken?

Vind je dat hulpverleners als Yvonne altijd vertrouwen in de kinderen moeten houden voor wie ze werken? Leg je antwoord uit.

Kaart 4/8 - Stof tot nadenken?

Wat vind je ervan dat een kerk en niet de overheid het werk van Zus doet?

Kaart 5/8 - Stof tot nadenken?

Gemmetje vertelt vaak emotieloos over haar jeugd: ‘Ja, ik heb ervaring. Ik heb in zeventien kindertehuizen gezeten, […] tussendoor nog pleeggezinnen, stuk of acht, met pleegvaders die niet met hun tengels van me af konden blijven.’ (p. 8). Waarom, denk je?

Kaart 6/8 - Stof tot nadenken?

‘Ze vond mij het voorbeeld van iemand met een verpeste jeugd waar je veel mee kan bereiken als je er maar liefde en vertrouwen in steekt,’ (p. 36). Wat betekent voldoende liefde en vertrouwen krijgen voor een kind?

Kaart 7/8 - Stof tot nadenken?

‘Op een dag zei Guus dat hij Sevda en de kinderen weleens wilde ontmoeten. (…) Gem schrok.’ (p. 48). Waarom houdt Gem die werelden gescheiden?

Kaart 8/8 - Stof tot nadenken?

‘De kleine kannibaal heeft zonder het te weten haar eigen mamma opgegeten.’ (p. 75). Dit rijmpje komt heel vaak terug. Waarom denk je dat juist dit rijmpje voor Gem belangrijk is?

Stof tot nadenken?

Dit was het laatste kaartje!

Ronde 4: Oordeel

Geef Gemmetje Victoria samen een waardering uitgedrukt in sterren. Beargumenteer vervolgens jullie keuze. Wat vonden jullie goed en wat juist minder goed? Heeft de discussie jullie individuele oordeel veranderd, en zo ja, hoe? Probeer voorbeelden en argumenten te halen uit jullie reacties op de discussievragen.

Leesclubs_respons