Spelregels

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Suikerspin van Derk Visser. Je doet dat aan de hand van kaartjes met vragen over de tekst. De leesclub begint met een korte inleiding, die een van de spelers voorleest. Daarna volgen 4 rondes:

  1. Ronde 1 bestaat uit 5 vragen over het verloop van verhaal. De spelers draaien om de beurt een kaartje om en geven antwoord op de vraag. Daarna mogen andere spelers reageren.
  2. Ronde 2 is een vragenrondje waarin elke speler een vraag mag formuleren aan een van de personages.
  3. Ronde 3 is de discussieronde. In deze ronde draaien de spelers om de beurt een kaartje om van een stapel naar keuze. Hij of zij geeft antwoord op de vraag, waarna de rest mag reageren. Vervolgens kiezen de overige spelers om de beurt een kaartje van een van beide stapels. Als een discussievraag herhaalt wat eerder in het gesprek al aan bod gekomen is, mag de speler die aan de beurt is een volgende kaart omdraaien. Dit gaat zo door totdat alle kaartjes omgedraaid zijn.
  4. Aan het einde van de discussie komen de spelers samen tot een oordeel over de tekst. In ronde 4 geven ze een oordeel uitgedrukt in sterren en motiveren zij hun keuze.

Inleiding

‘Zoë en ik zitten in de draaimolen. In een groene Mercedes met open dak. Mama moest werken en ik wilde niet dat papa meeging. Sinds oud en nieuw is een kermis voor hem verboden terrein. Oorlogsgebied. Met de jaarwisseling schoot elke vuurpijl als een raketaanval voor hem langs. Ik ben bang dat de attracties op de kermis hem ook zullen laten schrikken.’ (p. 28)

Ezra is twaalf jaar en gaat bijna naar de brugklas. In de zomervakantie brengt ze veel tijd door met haar jongere zus Zoë. Het gezin woont in een wijk waar het niet veilig is en thuis hebben ze het niet breed: moeder moet veel werken en vader heeft veel last van de trauma’s die hij in de oorlog heeft opgelopen.

In deze leesclub lees je welke gevolgen het kan hebben als je vader terugkeert uit de oorlog. Hij is veranderd en reageert vaak angstig of kwaad. Hoe houd je nu als oudste zus het gezin bij elkaar en zorg je dat alles weer wordt zoals vroeger? Aan de hand van discussievragen denk je na over het omdraaien van negatieve veranderingen in iets positiefs.

Ronde 1: Grip op het verhaal



Grip op het verhaal

1. Welk televisieprogramma bespreken Ezra en Zoë met elkaar?

2. Waarom gaat Ezra naar mevrouw Polak?

3. Hoe beschrijft Ezra de flatwoning waarin het gezin woont?

4. Naar welke twee landen zijn veel wijkbewoners in de zomervakantie afgereisd?

5. Wat voor briefje hangt Ezra op in de supermarkt?

Dit was het laatste kaartje!

  1. het televisieprogramma over kickboksen.
  2. Mevrouw Polak helpt kinderen van oorlogsveteranen.
  3. De flatwoning wordt door Ezra beschreven als een stortplaats.
  4. Veel wijkbewoners zijn naar Turkije en Marokko afgereisd.
  5. een advertentie voor een baan voor haar vader (timmerman)

Ronde 2: Vragenrondje

Hieronder staan verschillende fragmenten uit het boek. Kies allemaal één fragment. Bedenk en noteer een vraag die je aan een van de personages zou willen stellen. Probeer samen antwoord te geven op die vraag.

  • Ezra wordt opgewacht door Easy en haar vriend: ‘Bij onze … twee heen.’ (p. 25)
  • Ezra en Zoë zoeken hun moeder op in de winkel: ‘We nemen … het leukst.’ (p. 40-42)
  • Ezra scheert de haren van haar vader met een tondeuse: ‘ik wou …een hanenkam.’ (p. 81-82)
  • Ezra verstopt de bikini in de tas van Easy: ‘Even later … echt niet.’ (p. 90-91)

Ronde 3: Discussie



Feest der herkenning?

Kaart 1/8 - Feest der herkenning?

Ezra en Zoë stelen een topje in een kledingwinkel. Wat vind je van die actie?

Kaart 2/8 - Feest der herkenning?

Ezra zegt dat je meedogenloos moet reageren als mensen je bedreigen. Ben je het met haar eens? Leg je antwoord uit.

Kaart 3/8 - Feest der herkenning?

Mevrouw Polak zegt dat het belangrijk is dat je je gevoelens kunt uiten. Ben je dat met haar eens? En heb je het idee dat Ezra haar gevoelens goed kan uiten? Leg je antwoord uit.

Kaart 4/8 - Feest der herkenning?

De kermis is belangrijk voor Ezra en Zoë, ze gaan hier graag naartoe. In hoeverre vind jij de kermis een fijne plek?

Kaart 5/8 - Feest der herkenning?

Ezra liegt tegen de agenten als deze vragen of haar vader thuis is. Vind je dit een ernstige leugen? Leg je antwoord uit.

Kaart 6/8 - Feest der herkenning?

Papa geeft Ezra een poesje: Stip. Ezra reageert hier heel blij op. Hoe blij zou jij zijn als je verrast zou worden met een huisdier?

Kaart 7/8 - Feest der herkenning?

Ezra groeit op in een flat waarin veel bewoners van verschillende culturen dicht op elkaar wonen en elkaar in de gaten houden. Welke verschillen en overeenkomsten zie je met jouw eigen woonsituatie?

Kaart 8/8 - Feest der herkenning?

Ezra’s vader heeft last van wat psychologen het Post-Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) noemen. Deze aandoening komt veel voor bij oorlogsveteranen. Het syndroom zorgt ervoor dat ze hun nare oorlogservaringen steeds opnieuw beleven. Wat wist je al over dit syndroom voordat je het boek las, en wat heb je erover geleerd tijdens het lezen?

Feest der herkenning?

Dit was het laatste kaartje!



Stof tot nadenken?

Kaart 1/8 - Stof tot nadenken?

Mevrouw Polak probeert Ezra te helpen bij het uiten van haar gevoelens. Waarom vindt mevrouw Polak een grote fantasie hierbij zo belangrijk?

Kaart 2/8 - Stof tot nadenken?

De zussen Ezra en Zoë voelen zich niet thuis in de wijk en willen verhuizen. Waarom is dat niet mogelijk?

Kaart 3/8 - Stof tot nadenken?

Waarom wilde Ezra niet dat de politieagenten haar vader zouden spreken?

Kaart 4/8 - Stof tot nadenken?

Ezra maakt bij mevrouw Polka een tekening waarop een soldaat, een brandend gebouw, bloed en een voetbal staan afgebeeld. Wat wil Ezra met deze tekening duidelijk maken, denk je?

Kaart 5/8 - Stof tot nadenken?

Als mama en Zoë naar de vrouwenopvang gaan, wil Ezra eerst niet mee. Waarom wil zij bij haar vader blijven?

Kaart 6/8 - Stof tot nadenken?

Als papa terugkomt van zijn therapie eet hij samen met Ezra een suikerspin. Welke bijzondere betekenis heeft het eten van een suikerspin voor hen, denk je?

Kaart 7/8 - Stof tot nadenken?

In dit boek leer je dat de psychologische problemen van één gezinslid gevolgen kunnen hebben voor het hele gezin. Leg voor elk personage (Ezra, Zoë en mama) uit wat de gevolgen zijn van de problemen en het gedrag van papa.

Kaart 8/8 - Stof tot nadenken?

Ezra geeft het cadeau van haar vader, Skipper, uiteindelijk aan Zoë. Waarom doet zij dit en wat zegt dit over het hele gezin?

Stof tot nadenken?

Dit was het laatste kaartje!

Ronde 4: Oordeel

Geef Suikerspin samen een waardering uitgedrukt in sterren. Beargumenteer vervolgens jullie keuze. Wat vonden jullie goed en wat juist minder goed? Heeft de discussie jullie individuele oordeel veranderd, en zo ja, hoe? Probeer voorbeelden en argumenten te halen uit jullie reacties op de discussievragen.

Heb je zelf een goede discussievraag die nog niet gesteld is? Vul die dan in, dan voegen wij de vraag aan een van de stapeltjes toe.

Leesclubs_respons