Aantekeningen voor een agenda

In deze oefening duik je in een heel korte aantekening: ‘Pieter Omtzigt, functie elders’. Die aantekening leerde veel Nederlanders kennen kort na de Tweede Kamer verkiezingen van 2021. En die lezers raakten verdeeld in groepen: niet elke groep las in die aantekening hetzelfde. Hoe kan dat, dat groepen lezers een andere betekenis aan dezelfde tekst geven?

Na de Tweede Kamer verkiezing van maart 2021 gingen verkenners een nieuwe regering samenstellen. Ze voerden gesprekken met alle partijleiders. Ambtenaren die aantekeningen maakten van die gesprekken, deden een voorstel voor de agenda van een vervolggesprek. Hun idee: de verkenners zouden het in volgende gesprek met de partijleiders over het kamerlid Pieter Omtzigt kunnen hebben. Ze schreven daarom in aantekeningen over de agenda voor dat volgende gesprek: “Positie Omtzigt, functie elders.” De aantekening werd gefotografeerd toen een van de verkenners die per ongeluk voor een camera van een ANP fotograaf hield. De meerderheid van de Tweede Kamer wilde meteen weten waarom er zo over Omtzigt geschreven werd. De krant Algemeen Dagblad beschrijft in dit artikel waarom ze met dat zinnetje een probleem hadden:

Veel Haagse politici vinden Omtzigt lastig, zowel binnen als buiten zijn partij

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt op handen gedragen door veel kiezers. Meer dan 342.000 voorkeurstemmen kreeg hij. Maar in Den Haag heeft hij niet alleen fans.

Positie Omtzigt, functie elders. Het zinnetje is voor honderdeneen uitleg vatbaar. Maar de suggestie die er uit spreekt is zó brisant, dat iedereen zweert geen idee te hebben waar het zinnetje vandaan komt.

Pieter Omtzigt is namelijk niet zo maar een volksvertegenwoordiger. Hij is een Kamerlid met een enorme achterban en iedereen weet dat veel Haagse politici hem lastig vinden, zowel binnen als buiten zijn partij.

Bron: Algemeen Dagblad, 26 maart 2021.

We kijken eerst naar wat woorden en zinnen die voor begrip van deze tekst belangrijk zijn.

  1. Wat betekent in dit krantenartikel: “Het zinnetje is voor honderdeneen uitleg vatbaar”?
  1. Wat betekent het woord ‘elders’ volgens jou? Omschrijf dat zelf, en zoek dan in het woordenboek Van Dale op of je omschrijving klopt.
  1. En wat betekent ‘functie’ volgens jou? Omschrijf dat zelf, en zoek dan in het woordenboek Van Dale op of je omschrijving klopt.
  1. Wat betekent het woord ‘brisant’? Het staat niet in de online Van Dale omdat het niet zoveel gebruikt wordt in Nederland. Probeer dus op andere manier (Google?) de betekenis te vinden.
  1. Wat betekent ‘agenda’ in deze zin hierboven: “Ambtenaren die aantekeningen maakten van die gesprekken, deden een voorstel voor de agenda van een vervolggesprek.”

Feedback

Staaltjes_respons