Aantekeningen voor de agenda van politici

Na de Tweede Kamer verkiezing van maart 2021 werden er gesprekken gevoerd om een nieuwe regering te maken. Er lekte iets uit: op de agenda [=lijst met te bespreken onderwerpen] zou ook de toekomst van het kamerlid Pieter Omtzigt staan. Een aantekening [=notitie] voor die agenda werd op de foto gezet door een oplettende fotograaf: “Positie Omtzigt, functie elders”.

In de weken erna werd duidelijk dat niet iedereen die in Den Haag met politicus bezig is [=een politicus] dat korte zinnetje op dezelfde manier las. Tot welke partij [=context] die politici hoorden, speelde ook mee. Iedere politicus gaf vanuit eigen context betekenis aan het zinnetje. Het stukje uit de krant Algemeen Dagblad hieronder maakt duidelijk waarom dat ene zinnetje zoveel gedoe gaf. Kijk eventueel ook dit videootje om te zien hoe Omtzigt zelf dacht over dat “Positie Omtzigt, functie elders.” 

Veel Haagse politici vinden Omtzigt lastig, zowel binnen als buiten zijn partij

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt op handen gedragen door veel kiezers. Meer dan 342.000 voorkeurstemmen [=stemmen speciaal op hem] kreeg hij. Maar in Den Haag heeft hij niet alleen fans.

Positie Omtzigt, functie elders. Het zinnetje is voor honderdeneen uitleg vatbaar. Maar de suggestie die er uit spreekt is zó brisant [=schokkend], dat iedereen zweert geen idee te hebben waar het zinnetje vandaan komt.

Pieter Omtzigt is namelijk niet zo maar een volksvertegenwoordiger [=lid van de Eerste of Tweede Kamer]. Hij is een Kamerlid met een enorme achterban [=kiezers] en iedereen weet dat veel Haagse politici hem lastig vinden, zowel binnen als buiten zijn partij.

Bron: Algemeen Dagblad, 26 maart 2021.

We kijken eerst naar wat woorden en zinnen die voor begrip van deze tekst belangrijk zijn.

  1. Wat betekent: “Het zinnetje is voor honderdeneen uitleg vatbaar”?
  1. Wat betekent ‘suggestie’ in: “Maar de suggestie die er uit spreekt is zó brisant [=schokkend], dat iedereen zweert geen idee te hebben waar het zinnetje vandaan komt.”?
  1. Wat betekent het woord ‘elders’ volgens jou? Omschrijf dat zelf, en zoek dan in het woordenboek Van Dale op of je omschrijving klopt.
  1. En wat betekent ‘functie’ volgens jou? Omschrijf dat zelf, en zoek dan in het woordenboek Van Dale op of je omschrijving klopt.

Feedback

Staaltjes_respons